Online nyelvtanulás

Online nyelvtanulás

Online nyelvtanulás 2021

Tapasztalatok online nyelvoktatásban

2021. október 22. - Nyelvtudó

Sziasztok!

A váci Deutsch-Haus Nyelviskolából írok,(https://nyelviskola-vac.hu)  online nyelvoktatási tapasztalatainkról. Lassan másfél éve, hogy eltüntek  a tanulóink egy része a tantermekből. A fő ok a járvány és az állami iskolákban bevezetett online oktatás. Természetesen mi is átálltunk tanteremről onlinere. Nem csak a nevünkből adódó          " deutsch" nyelvet tanítjuk, hanem angol, francia, holland, orosz és svéd nyelvet is. online_tanar.png

Másfél évvel ezelőtt  a tanteremben megkezdett csoportos angol, német  nyelvórákat sikeresen befejeztük skype-on. Mára már külön honlapot működtetünk az online nyelvoktatásra: https://nyelvtudo.hu  oldalon. Online nyelvóráinkon nem feladatokat küldözgetünk, hanem végig élőben beszél a tanár a diákjaival. Tehát nem unalmasak, vagy monotonok az órák, persze ez tanár és diák függő is. :)

Mi is változtunk, ugyanis a lokális "kisvárosi" nyelviskola előtt megnyílt a VILÁG. Szinte azonnal jelentkeztek tanulók külföldről, pl. Németországból, Dániából, Ausztriából, sőt még egy Kolumbiába költözött magyar diákunk is tovább tanulta a német nyelvet laptopja segítségével.

Tapasztalataink alapján csoportban online max 6 fő-t lehet hatékonyan oktatni. Egyéni online oktatásnál viszont szinte 100%-ban megegyezik az oktatás a tantermivel. Nyelviskolánk az online oktatásnál  meghagyta az egyes nyelveknél használt tankönyveket, munkafüzeteket, amelyeket a tanulók megvásároltak maguknak így az online  órákon mindenki ugyanúgy használja a könyveit, mintha tanteremben lenne.mobil.jpg

Nyáron a járvány lecsendesedésével se jöttek vissza tanulóink az iskolapadokba. Többen elkényelmesedtek, hiszen otthonról a "home-office"-ból is lehet dolgozni, és már nyelvet is tanulni.  Megint mások még kicsit féltek visszajönni, ők is az online nyelvoktatást választották. Középiskolás és egyetemista diákjajinkból is többen az online nyelvtanulás mellett döntöttek, mert így több szabadidejük maradt, nem kellett a főiskoláról rohanni a nyelviskolába, vagy a középiskolásnak este későn hazamenni busszal. Tehát sok előnye van az online nyelvtanulásnak. Sőt, ha valaki nyaral, vagy beteg, akkor se marad le egy óráról. 

Illik a hátrányokról is mondani valamit.  Nem jó, ha kikapcsoljuk a képernyőt és csak a beszédet  halljuk, ugyanis a tanárnak és a tanulónak is erős visszajelzés a testbeszéd.  Másik hátrány, hogy könnyebb lemondani  az órát, mint személyesen, és nincs meg a "kényszer" órára menni. Nagy létszámú csoportot nehéz online  oktatni, de ez a tanteremben is így van. Lehetnek technikai problémák, sőt függünk a technikától. 

 Honlapunkon a https://nyelvtudo.hu oldalon várjuk az angol, német, orosz, francia, holland, svéd nyelveket tanulni vágyókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtudo.blog.hu/api/trackback/id/tr7216732792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása